Utö – En pärla i Stockholms skärgård!

Ön Utö är Stockholms skärgårds största ö och ligger på den södra delen av skärgården. Utö är även länkad till Ålö via en bro. Ön har fått sitt namn genom att den ligger allra längst ut mot helt öppet vatten. Utö tillhör Haninge kommun och är fantastiskt vackert med aktiviteter man kan ägna sig åt på sommaren men även på vintern.

Att bosätta sig på Utö

Utö är en unik ö att bo på och det finns möjlighet att köpa tomt, fritidshus eller en tomt. Här bor man i idyllisk skärgårdsmiljö med bevarad natur. Det bor idag cirka 175 personer på Utö och

man har nära till centrum med vårdcentral, butiker och annat man kan behöva. Utö har en god infrastruktur med både arbetsplatser och skolor. Bor man på Utö, har man man tillgång till kommunalt vatten och el. Det är lätt att tas sig runt på ön då det finns buss på Utö som man även kan ta till grannön Ålö. När man ska bosätta sig på Utö eller annan spännande plats, är det smart att se över en kommande försäljning med en bra hemsida för villor, lägenheter, tomter eller varför inte utomlandsboenden? Om man pendlar till och från fastlandet, kan man åka via reguljär båt som går till och från Ålö. Vid fastlandet går båten från Fiskebryggan, ändstationen för pendeltåget vid Nynäshamns C. När man väl är på Ålö, åker man buss över bron till Utö. Åker man med bil, är det lätt att ta med den på färjan från Fiskebryggan. Under sommaren går det en båt från Strömkajen till Utö, eller från Årsta havsbad och resan tar cirka 3 timmar och 45 minuter.

Att göra på Utö

På Utö finns det mycket roligt man kan göra på sommaren som att paddla kanot, hitta många unika hantverk, vandra, shoppa, äta god skärgårdmat eller bada. På vintern brukar man ha en stor, vacker julmarknad i Gruvbyn med en mängd hantverk, mat och sprakande brasor. Ön har ett rikt naturliv då största delen består av naturreservat. Här kan man vandra på 35 kilometer vandringstigar som har funnits sedan 1100-talet då man upptäckte järnmalm. Vill man njuta av mat och dryck, finns det bra tips på matställen runt Utö som man kan njuta av. Här kan man njuta av god mat på Utö Värdshus som ligger vid gruvbryggan, eller till exempel Seglarbaren som bland annat har en ljuvlig grillbuffé. Andra spännande matställen är Nya Dannekrogen, MATSsons Kök eller Båtshaket på Ålö. Är man på semester på Utö är det lätt att hitta boende med mysiga skärgårdshotell, vandrarhem eller stugor. Utö är en riktig paradisö mitt i Stockholms skärgård, väl värt att besöka!