Utö en skärgårdspärla

I den södra delen av Stockholms skärgård hittar vi den här pärlan. Här finns det mesta som behövs för en härlig skärgårdsvistelse och faktiskt också för den som vill bosätta sig permanent på ön. Det är ett levande skärgårdssamhälle som möter besökaren. Här finns det folk och hantverkare året runt, här behövs snickare och villatakspecialisten.se/ för utsatta stugtak på fritidshusen. Sommartid är det full fart med många besökare på ön men ändå är det oftast lugnt.

Vandringsleder och löpslingor

På ön finns flera mil med härliga vandringsleder där du kan ta dig fram genom den vackra naturen i en hastighet som passar dig. Gå, jogga eller spring. Stanna till vid någon härlig badklippa eller strand och ta ett dopp om säsongen är den rätta. Öns huvudled, grusvägen slingrar sig fram över ön och där går det utmärkt att cykla i stället. Cykeluthyrning finns för den som inte tagit med sig sin egen cykel på båten. Utös centrum finns i Gruvbyn och här finns både restauranger och fik att pausa på en stund.

Swimrun

För den lite mer avancerade motionären kan det vara kul att veta att det var här idén om swimrun föddes för många år sedan när någon fick för sig att simma mellan Utö och Sandhamn. Numera är loppet Ö till Ö berömt över hela världen. Loppet går på hösten och vattnet kan vara både kallt och stormigt vilket gör att detta lopp är känt som världens tuffaste swimrunlopp.

Åka till Utö

Till Utö kan du förstås åka med egen båt om du har en sådan. Ett annat sätt är att åka till Årsta havsbad med bil eller kommunala färdmedel och ta en anslutande skärgårdsbåt därifrån. Sommartid går det att ta båten från centrala Stockholm. Det blir en härlig resa genom skärgården med många vackra vyer under de knappt fyra timmar som resan tar. De här båtarna har förstås möjlighet att köpa mat och dryck ombord.