Utö

Stockholms skärgård är fantastiskt vacker och lockar både turister och innevånarna i Stockholm att besöka denna unika övärld. En av de mest kända öarna i Stockholm är Utö. Med dess storslagna natur finns det även naturreservat på den norra sidan av Utö. På Utö har det levt människor redan på 500-talet, vilket för tankarna till vikingaboningar, handel och unika vikingaskepp.

En riktig och naturlig ö

Utö är en skyddad ö tack vare sina naturreservat. Noggranna riktlinjer för skötsel av ön motverkar förstörelse och främjar det rika naturlivet. Denna ö tillhör Haninge kommun och består av totalt 250 innevånare och varje år besöker cirka 70 000 personer denna unika paradisö. Utö är så pass välbevarad att flora, fauna och insekter kan bestå av sällsynta arter och växter. Man måste ha i åtanke att om man beger sig ut på äventyr på ön, måste man följa regler och restriktioner noga när man vistas i naturen på Utö. Förr var Utö endast ett skjutfält för militärer, vilket gjort att många fågelarter har fått vara ifred och utvecklas ostört bort från bebyggelsen.

Att bo på Utö

Det kan vara en stor omställning att flytta till en större ö. Utö har allt man kan behöva i sin vardag och ligger relativt nära till fastlandet. Man kan ta en reguljär båt från Årsta brygga. Åker man istället från Strömkajen i Stockholm, tar resan cirka 3 timmar och 45 minuter. Bara resan i sig via båt är en fantastisk resa genom den magiska skärgården! Det finns gott om möjligheter att bo och anpassa sig till miljön på Utö. Om man ska bygga sig ett hus på Utö krävs bygglov, precis som på fastlandet, samt egenägd mark. När man bygger sitt hus på Utö är taket en av de viktigaste delarna av ett hus. Då kan man med hjälp av norrmalmsplat.se få ett snyggt, hållbart tak samt andra unika tjänster av en kunnig, professionell personal. På Utö finns tillgång till kommunalt vatten, samt skolor och arbeten. Även om det finns tillgång till färjor kan det vara en fördel att ha en egen båt och röra sig mer fritt till inlandet.

Som besökare eller bosatt på Utö kan man få tillgång till en mängd fantastiska badplatser, både långgrunda eller klippbad. Vackra inhemska restauranger kan bjuda på riktig goda skärgårdsmåltider i form av klassiska fiskrätter eller trendiga kötträtter. Som turist kan man vandra, cykla eller köra runt med bil på Utö. Det finns en mängd vandrarhem, värdshus och hotell att övernatta på, allt för den ultimata upplevelsen av Utö, Stockholms originella skärgårdspärla!