Äta på Utö

När man tänker på klassisk svensk sommar är det kanske stränder, hav och härliga restauranger som dyker upp i tankarna. Kanske blir man sugen på att ta ett flyg från Stockholm till Halmstad för att få uppleva Tylösand. Dock behöver man inte resa så långt från Stockholm om man inte vill. Utö i Stockholms skärgård är inte bara en fantastisk ö när det gäller stränder, båtliv och natur. Här finns även möjligheter till upplevelser utöver det vanliga i matväg. Maten på denna skärgårdsö har, vilket är ganska naturligt, betoning på fisk och skaldjur men man kan även hitta pizza och rejäla högrevs-burgare.

Utö värdshus

Går man uppför backen från gruvbryggan kommer man till en vacker vit byggnad med färgglad mosaik i fönstren. Det är anrika Utö värdshus som erbjuder både hotell och restaurang. Menyn i restaurangen varierar, men bland annat brukar det finnas lunch och middag med fiskbetonade rätter som rimmad lax med dillstuvad potatis, torsk, rökta räkor, fisksoppa m.m. Klassisk husmanskost med mer köttbaserade rätter brukar också finnas på menyn. I restaurangen får man riktig skärgårdskänsla tack vare den ljusa inredningen med stora fönster i punschveranda-stil. Bäst av allt på Utö Värdshus är kanske frukosten. Här erbjuds ett stort utbud av hembakt bröd, pålägg, grönsaker och drycker men framförallt kan man laga sina egna frasvåfflor och även pressa sin egen apelsinjuice. Den perfekta starten på en dag full av skärgårdsäventyr!

Båtshaket Ålö

Läckra fiskrätter hittar man också på Ålö söder om Utö. Hit cyklar man lätt från Gruvbryggan på Utö men man kan också ta direktbåt till Ålö från Nynäshamn. 200 meter från Ålö brygga ligger restaurang Båtshaket med eget rökeri. Här sitter man på enkla träbänkar i en öppen fiskebåt och kan njuta av bland annat varm- eller kallrökt lax, torsk, sill med färskpotatis, gräddfil och lök m.fl. tillbehör, rökta räkor, skagenröra eller den egna Ålöröran på bröd från Utö Bakgård. Lokalen är öppen ut mot det stora trä-däcket och havet utanför. Om man inte har möjlighet att ta sig till Ålö kan man köpa med sig fisk från en liten bod vid Gruvbryggan på Utö. I denna filial säljs rökt fisk, rökta räkor och läckra såser. Sedan 2013 finns också en liten restaurang vid Gruvbryggan, Lilla Haket, där man självklart kan äta fisk, t.ex. i form av laxburgare, men även klassiska högrevs-burgare erbjuds.

Picknick

Befinner man sig i otrolig skärgårdsnatur är det få saker som slår en picknick utomhus vid bra väder. Antingen kan man packa med en matsäck hemifrån, eller så kan man handla picknick hos några av de olika butiker och restauranger som är inriktade på just skärgårdsgäster. Utö Värdshus erbjuder färdiga lyxiga picknickkorgar med lax eller grillad kyckling samt potatissallad med grönsaker, frukt och en kaka. Ett mer plånboksvänligt alternativ kan vara att bege sig till ICA Utö Livs som erbjuder t.ex. grillad kyckling och smörgåsar. Man kan också köpa med sig pizza från någon av restaurangerna, t.ex. Dannekrogen nära hamnen. En varm pizzaslice i solnedgången efter en hel dag med bad och skärgårdsäventyr kan vara något av det bästa man kan uppleva på Utö!