Utö ligger nära men ändå långt borta och är en omsjungen och välkänd ö inte bara bland stockholmare utan också bland turister. Här finns massor att se och göra och man kan såväl äta som dricka och bo gott.
Men om man lämnar den mest välbesökta delen därhän och ger sig ut på äventyr, ut i naturen, ser man det egentliga Utö. Den “riktiga ön” med alla dess djur och växter.
Norra Utö är, tillsammans med ett antal öar i vattnet runt omkring, ett naturreservat. Här kan man se spår av händelser som inträffade för två miljarder år sedan! Utsidan av ön har karaktären av ytterskärgård medan de inre delarna snarare har karaktären av mellanskärgård. Kala klippor och öppet hav möter tallskogar och hagmarker.
Under flera årtionden var Utö ett militärt skjutfält vilket givit att många fågelarter funnit en fristad här och här hittar man dessutom många sällsynta insekter och växter som helt försvunnit från andra ställen. Här hittar man bland annat mandelblom, grusbräcka och Adam och Eva och tipset är att bege sig till Kroka vid den nordligaste udden då man här kan få se dem stå i blom. Vid Kroka kan man också se många fågelarter, framför allt vid västliga och nordvästliga vindar under hösten, varför detta är en bra plats för picknick under höstens svampplockning. Såväl rov- som småfåglar flyger här. Eller kom om våren och titta på halsbandsflugsnappar och svart rödstjärt. Många lockas till norra Utö tack vare de många fjärilarna och under högsommaren flyger apollofjärilen norr om Tremaskogen, vid hällmarkerna.
Tack vare järnmalmsbrytningen på ön är Utö ett mecka för den som är intresserad av mineraler. Tack vare att man under malmbrytningen skapade stora varphögar finns här idag mineraler som blå turmalin, röda granater och svavelkis.
I Stockholms skärgård finns gott om vilda djur, så också på Utö som bland annat sett både älg och vildsvin. Ta dig ut på en viltsafari! Utrustad med varma kläder och, framför allt i mörker, ett nattsikte har du chans att se dessa majestätiska djur i dess naturliga habitat.
Beger du dig ut i naturreservatet finns en del regler att ha i åtanke men har man Allemansrätten i bakhuvudet och följer de föreskrifter som bestämmer densamma ska det gå bra. Tar du med hund får denna inte medföras okopplad i reservatet (för Persholmen gäller koppeltvång 1 mars till 20 augusti).