Gästhamnar på Utö

Utö är ett paradis mitt i Stockholms skärgård som aldrig gör en besviken. Det finns så många fantastiska smultronställen på den här ön och om man har båt så är det en perfekt plats att gå i hamn. Det finns flera fina gästhamnar på Utö. Det finns tre olika gästhamnar belägna på olika platser på ön. Det finns en i norr, en i söder och en som vetter mot Persholmen. När man lägger till där kan man hyra båtplats i mån av plats. Betalar gör man på plats i den lilla hamnkiosken.

Motorbåt på sjön

Det har blivit enklare att färdas mellan de olika öarna i Stockholms skärgård även om man inte äger en båt själv. Man kan välja att åka kommunalt eller med de färjor som finns i olika hamnar. Precis som men bilkörning har det blivit mer viktigt att tänka på utsläppen av koldioxid och därför väljer många idag mer miljövänliga alternativ. Dock är det såklart inte lika charmigt att åka en färja ut till ön om man är van vid att hissa segel och kryssa ut till en ö. Om man äger en motorbåt så kanske man är mer van vid fart och fläkt och därmed inte tycker att färjor är så värst spännande att åka med i.

Om man har båtplats ute på en av öarna men bor på fastlandet så kan det såklart vara ett alternativ att ta en färja ut till ön så att man kommer åt sin båt. Det är i vissa fall billigare att ha en båtplats ute i skärgården än att ha den inne i de mer centrala delarna av Stockholm. Dessutom kan det vara en fråga om säkerhet eftersom det i Stockholm skett många stölder av båtdelar och motorer. Ute i skärgården är säkerheten mycket högre och man kan känna sig lugnare.

Segelbåt på sjön

Om man inte har båt själv så kan man åka kommunalt med flera båtar i Stockholms skärgård. åk med SL-kortet på Waxholmsbolagets båtar, eller köp ett särskilt kort som gäller för alla båtar i skärgården. Det senare alternativet är såklart lite dyrare men det ger dig en större valmöjlighet. Sedan kan man hyra cyklar eller bilar när man väl är på öarna till riktigt bra priser.