Turist på Utö

Utö ligger i Stockholm skärgård, Haninge kommun och är en av de större öarna. Ön ligger nära Ålö. Skillnaden mellan Ålö och Utö är att Utö ligger längst ut på kusten och är därmed lite mer utsatt av väder och vind än vad Ålö är. Dock är ön för den sakens skull värd ett besök. På ön finns massor av aktiviteter att ägna sig åt och vyerna är fantastiska.

Att ta sig till Utö

För att ta sig till ön måste man åka båt, men det finns också taxi- och charterbåtar som man kan boka för att åka till Utö och andra öar i Stockholms skärgård. Taxibåtarna finns för både större och mindre sällskap och de tar vanligtvis från 4 personer upp till 12 personer på en båt. Båtarna lägger till på flera olika hållplatser på ön och man kan välja vilken Sjötransport man vill åka med, det finns Utö Värdshus, Utö Varv eller Utö Rederi med flera. Utöver detta finns också SL:s egna båtar som har en egen tidtabell.

Att bo på Utö

På ön bor endast cirka 250 personer året runt. Däremot kommer det många turister till ön årligen. Som mest besökare är det på sommaren men även under julen då det är julmarknad tar sig en del turister till ön. Totalt brukar man säga att det kommer omkring 4000 turister till ön årligen. Eftersom att många turister kommer till ön har både hotell, värdhus och stugor dykt upp under åren för turister att boka in sig i. Priserna varierar och en natt brukat kosta omkring några hundra till ett par tusen kr per natt. Priserna kan variera beroende på säsong, under högsäsong brukar priserna gå upp något och dessutom blir det ofta fullbokat redan under tidig vår. Man kan ofta välja om man vill ha sängkläder och städning inkluderad i boende. Städningsavgifter kan tillkomma likt flyttstädning Skellefteås avgifter, vilka är till förmånliga priser.

Att göra på Utö

Under vinterhalvåret är ett största som händer julmarknaden, under sommarhalvåret finns det dock fler aktiviteter att välja på. Under sommaren kan man som turist bland annat välja att hyra cykel eller moped för att ta sig runt och utforska ön. Det finns också möjlighet att hyra kajak och kanot för att paddla runt ön. För den som önskar åka dit för konferens finns det konferenslokaler och värdshus som erbjuder mat av hög klass. Man kan även ägna sig åt andra vattensporter såsom stand up paddles, walk on water, airwheel med mera. För de små finns aktiviteter såsom hoppborg, krabbfiske, bad och liknande. Även en promenad runt ön är att rekommendera då miljöerna och vyerna är fantastiskt vackra!

För de som åker i grupp kan man välja att boka events. Events finns för skolklasser, företag, svensexor, möhippor med mera.