Utö hör till en av de största och mest berömda öarna i hela Stockholms skärgård. Den ligger belägen i Haninge kommun som alltså ligger i södra skärgården. Ön har ett mycket bra geografiskt läge och ligger närmare bestämt vid en av de viktigaste farlederna i hela Stockholms skärgård. Därför har Utö länge använts flitigt för militäriska syften, varit hem för fyrvaktare och stöd för många lotsar. Kort sagt är Utö lika viktig som ön är vacker och det senare kan bevisas genom Utös naturreservat och gruvor.
Från medeltiden och framåt
Utö har många små byar sedan gammalt och några av dem blev boplats åt människor redan på medeltiden. Flera gårdar byggdes och man bedrev lantbruk och odling där. Dock var det inte bönder som var gårdsägare utan riddare eller adelsmän, varpå en del av husen har en gedigen och anrik historia bakom sig. En av gårdarna gavs dessutom bort som morgongåva och donerades senare vidare till Uppsala domkyrka.
Under 1500-talet blev det även känt att Utö hade malm och på så vis började en malmutvinning, därav Utös gruvor. Utömalmen är lite speciell eftersom den innehåller en specifik mineral kallad Holmqvistit. Malmutvinningen höll på länge och blev en central punkt för hela Utö socken. Ön levde gott och ansågs som rik. Tyvärr ödelades det mesta av detta under tidigt 1700-tal när ryssen härjade i Sverige och brände det mesta som fanns på Utö, vilket påverkade huvudnäringen.
På den tiden kunde man inte bara ta ett lån till företag och starta om som man kan idag – istället var man tvungen att börja om på ny kula och detta kunde ta lång tid. Som tur är finns det idag snabba och enkla möjligheter till företagslån för att komma på grön kvist igen.
Gruvbrytningen tog fart igen
Från mitten av 1700-talet och vidare en bra bit in på 1800-talet återupptogs gruvbrytningen igen, som blev ännu större än tidigare. Folk återvände och ännu fler gruvarbetare anställdes. År 1878 lades i stort sett alla gruvor ned och utö började sakta men säkert hitta sin försörjning genom andra vägar – senare turismen.
Dagens charmiga Utö
Det moderna Utö lever idag till större delen på turism, dels av stockholmarna själva som gärna åker iväg till sina sommarhus dels av andra turister från Sverige och övriga länder som vill se en skymt av den charmiga skärgården. Numera kan du koppla av på Utö i något av vandrahemmen eller hotellen, äta en bit mat på de många restaurangerna eller vandra runt i naturreservaten och begrunda de gamla gårdarna. Det finns folk som dessutom är bosatta permanent på Utö, vinter som sommar. Åka gärna till Utö under jul då ön har en av Storstockholms bästa julmarknader. Annars rekommenderas en sommarsemester där.