Badplatser på Utö

Som en av de största öarna i Stockholms skärgård förväntar man sig sannolikt att det ska finnas gott om badmöjligheter på Utö, och man blir i så fall inte besviken – det finns en mängd stränder och badplatser på Utö som passar både barn och vuxna.

För de allra minsta barnen är till exempel Barnens bad ett bra alternativ. Det är en vik med sandstrand, som dessutom är långgrund, vilket gör att föräldrar kan låta sina barn leka i vattnet utan att behöva vara oroliga. Badplatsen ligger ungefär en kvarts promenad från Gruvbryggan.

Om man är beredd att ta sig en bit längre bort från Gruvbryggan, ungefär 2 kilometer närmare bestämt, hittar man en badplats som passar för lite äldre barn, eftersom det finns hopptorn, badbryggor och klippor där som barn kan roa sig med. Badplatsen kallas helt enkelt Allmänna badplatsen, och för de som vill arrangeras simskola på badplatsen om sommaren.

Vill man snarare komma bort från barn, och hitta en badplats som är lite mer ”vuxen”, rekommenderas Rävstavik, som ligger på den sidan om Utö som vetter ut mot havet. Här finns ingen strand, men däremot klippor som passar bra att bada från. Vattnet är djupt, och det rekommenderas därför att man är en kompetent simmare för att bada där. Det tar cirka 25 minuter att gå dit från Gruvbryggan.

Ett mellanting kan sägas vara Ålö Storsand, som är en fin och stor sandstrand, också den på Utös ”utsida”. Här är vattnet lite djupare än på Barnens bad, och det kan komma större vågor, eftersom stranden vetter mot havet, men barn kan fortfarande bada här. För att ta sig dit åker man lämpligast båt till Ålö och cyklar i 4 kilometer, alternativt tar cykeln direkt från Gruvbyn. Sträckan är då ungefär 13 kilometer.

Om man har en stuga på Utö som man antingen använder själv eller som man hyr ut, kan det vara en bra investering att installera ett torkskåp i stugan, till exempel Nimo torkskåp Ecodryer. Då har man någonstans att hänga alla blöta handdukar när man kommer tillbaka från badet, så att de torkar snabbt, vilket betyder att man kan bada så ofta man vill. Har man barn i familjen blir det ju sannolikt i alla fall ett par bad om dagen.