Hälsa och sjukvård på Utö

Utö är en vacker ö i Stockholms skärgård. Den tillhör den södra skärgården och är också en av de största. Ön tillhör Haninge kommun men är en egen egen. På Utö finns utmärkta möjligheter till hälsa och rekreation. Om du skulle behöva läkarvård kan du bege dig till en närliggande vårdcentral eller i mer akuta fall bli hämtad av öns ambulanshelikopter. Helikoptern är en trygghet för öborna som möjliggör att bo kvar i skärgården även vid sjukdom. Under hösten år 2017 flyttades helikopterbasen från Värmdö till Norrtälje. Det bidrog till att restiden till Utö blev längre men det innebär inga risker ur patientsäkerhetssynpunkt. Både turister och boende kan känna sig säkra på ön där hälsotänket är stort. Redan på 1800-talet blev platsen omtalad för rekreation och inte minst dåtidens kändisar åkte gärna ut hit. Konstnären Anders Zorn menade att hans målningar som skapades på ön var en hyllning till hälsan och välmåendet.

Ta en cykeltur på Utö

Att bra sätt att uppleva Utö är på cykeln. Du kommer nära naturen, det är miljövänligt och du får samtidigt träning. Som du säkert känner till, förebygger daglig fysisk aktivitet en rad vällevnadssjukdomar. Cyklar du i den vackra naturen kan du både njuta av vita sandstränder och mer klippiga havskanter. Se till att ha med dig plåster och använd alltid hjälm. när ambulanshelikoptern förflyttas fördubblas restiden till Utö vilket kan innebära att om en olycka händer kan du får vänta längre nu än tidigare. Det är dock inte säkert eftersom det beror på var helikoptern befinner sig för tillfället. Är din skada mindre allvarlig kanske det räcker med att du vilar dig och det kan du exempelvis göra på öns bageri. Där kan du avnjuta hembakta bullar och nybryggt kaffe. För hälsa är också njutning för själen. Om du vill cykla på Utö får du ta med dig cykeln utan kostnad på Waxholmsfärjan som är den som trafikerar leden mellan fastlandet och ön. Vad som kan vara bra att veta är att mycket är stängt under vintertid och öppnar först när våren återvänder.

Tandläkare inne i centrum

Att gå till en tandläkare som du känner dig trygg hos är viktigt. Utö har ingen egen tandläkare i dagsläget men i Stockholmstrakten finns det flera att välja på. tandläkare stockholm som har både helgöppet och kvällsöppet är ett bra alternativ för dig som jobbar inne i centrum och vill kunna göra ditt besök efter arbetstid. Gå inte bara efter pris utan tänk på servicen och på att du ska känna dig trygg och säker. Akuttider kan generellt sätt vara lite dyrare än tider som bokas långt i förväg. Det är inte heller säkert att din vanliga tandläkare är den som kan ta emot dig på en akuttid. Både privata och Folktandvården har akuttider för dig som behöver hjälp. När du är klar med ditt tandläkarbesök inne i Stockholm tar du enkelt pendeltåget mot Nynäshamn och kliver av vid Västerhaninge station. Därefter kliver du på bussen som tar dig till Årsta brygga. Båten kör dig sedan tillbaka till Utö.