Filmprojekt om Utö

Utö, den vackra och stora skärgårdsön utanför Stockholm, är för de flesta känt som ett riktigt sommarparadis med många badstränder, naturreservat och att en del av militären håller till här. Ön är också intressant ur många andra synvinklar, och några av dem kommer det inom en snar framtid vara möjligt att se på film. Ett finlandssvenskt filmteam med stor erfarenhet av dokumentärer arbetar just nu på en film som kommer handla om Utö.

En ö med fascinerande historia

Marina Saanila skapar filmer som skall visas på museer, där den lokala historian är i fokus. Målet är att kunna berätta om forna tider på ett mer mänskligt sätt. Amatörskådespelare kommer gestalta händelser och tidsepoker från olika platser. Utö skall vara med i en film och vad som kommer visas blir spännande att se. Kanske får vi se något om pesten härjade, branden som ödelade hela ön eller hur utöborna var tvungna att lifta med fraktfartyg för att kunna ta sig bort från ön.

Hjälp filmen bli verklighet

I skrivande stund är filmerna fortfarande under planering och genomförande. Filmteamet har meddelat att de efterlyser bildmaterial och gärna tar emot sådant om någon har gamla bilder från Utö. Vill man inte vänta på att se filmen kan man också själv ta sig över till Utö för att uppleva den vackra skärgården. Det går utmärkt att ta sig över med egen båt nuförtiden, utan att behöva lifta. För att ha kontakt till land om något skulle hända kan vi rekommendera att hyra komradio enkelt, så är man på det torra vid sjönöd!