Kändisar på Utö

 

När Utö blev öppet för badgäster i slutet på 1800-talet blev platsen ganska omgående populär hos dåtidens kändisar. Många konstnärer, skådespelare och andra ville komma hit för att rekreera sig och njuta av skärgårdens natur.

Den första person man kommer att tänka på är nog Evert Taube eftersom Utö nämns i den kända visan Utövisan men även i andra av hans visor. Under 1930-talet hyrde familjen Taube hus på Utö och det var då han skrev denna visa. Familjen tillbringade flera somrar på Utö.

Han var dock inte först som kändis på ön. Både bland annat Anders Zorn, Greta Garbo, Gustaf Fröding och August Strindberg med flera har besökt ön. Det kanske inte var så konstigt om konstnärer, författarceller musiker ville åka hit för att bli inspirerade av naturen, ljuset, havet och djurlivet för att sedan kunna resa hem pånyttfyllda av inspiration inför sitt fortsatta arbete med romaner, dikter, tavlor eller musik.

Bland annat Anders Zorn har sagt att de motiv han målade på Utö var en hyllning till hälsan. Zorn var mycket begeistrad av vattnets skiftningar och nyanser och då passar det givetvis utmärkt att befinna sig i skärgården och insupa inspirationen där.