Så flyttar du till Utö

Utö är en av de största öarna i Stockholms södra skärgård. Utö består av ett mindre samhälle med butiker, restauranger och ett eget bageri där man kan köpa färskt bröd. Då det bor barnfamiljer på ön finns det även en förskola för de mindre barnen och en skola. Ön är ett populärt besöksmål för turister och det finns flera möjligheter till boende på ön som vandrarhem och stugor att hyra för övernattning. Om man funderar på att flytta ut till en ö och vill ha närhet till en underbar natur och möjlighet till fiske och friluftsliv är Utö ett bra alternativ.

Att bo på Utö

Att bosätta sig på en ö ute i skärgården är något många drömmer om. Med en utökad båttrafik till öarna förenklas pendlingsmöjligheterna till orterna på fastlandet vilket gör det mer attraktivt att bosätta sig på någon av öarna. Utös vackra natur, närheten till friluftsliv och att kunna cykla runt på småvägarna och upptäcka öns alla små smultronställen gör att många vill bosätta sig där. Naturreservatet på öns norra del bjuder på härliga naturupplevelser och är ett utmärkt mål för utflykter. Öns långgrunda badplatser stränder och lämpar sig bra för barnfamiljer och på ön finns även lekplatser för leksugna barn. Att bo på en ö i skärgården innebär en lugnare vardag långt borta från storstadens stress. Man får en vardag i ett samhälle med gemenskap och sammanhållning med bra pendlingsmöjligheter in till fastlandet.

Utö förr och nu

Utö har en historisk bakgrund med lämningar som visar att det fanns bofast befolkning redan år 55 – 1050 e.Kr. På 1600 -talet användes ön som knutpunkt för lotsar, tulltjänstemän och militär aktivitet. Ön har tidigare försörjt sig med gruvbrytning och användes senare som badort för turister. I dagsläget är turistnäringen den största inkomstkällan för ön med runt 70 00 besökare per år. Utö tillhör Haninge kommun och med en bofast befolkning och butiker, restauranger, skola och närheten till naturen finns alla möjligheter att skapa ett eget hem på ön. Köper man en villa på ön är en Bacho Minimaster med värmeåtervinningssystem ett bra sätt att ta tillvara värmen på i huset. Har man en egen båt kan man hyra en egen båtplats på Utö. Det finns mängder av härliga utflyktsmål runtom öarna i skärgården man tar sig till med båten för en härlig dag med vänner och familj.